Elin Solheim

All day long-squat

Write your awesome label here.

Squat bedre – nu, og hele dagen

Squat er for de fleste af os ikke en bevægelse der naturligt indgår i dagens mange gøremål – og af den grund er det heller ikke en bevægelse alle har lige så nemt ved at udføre, eller trives med.

Læs med og få simple tips til at få mere ud af din squat + kom måske til at squatte oftere i løbet af dagen

1. Positionen på dine led og fordelingen af belastning

Write your awesome label here.
Høj Squat
  • Du vil have at dine baller arbejder i stedet for forsiden af lårene alene – ved at holde læggene så lodrette som muligt.
  • Jo mere lodrette lægge og jo mere du ikke trækker ballerne ind under dig – jo mere balle-aktivitet (og jo mindre kompression i knæ – altså færre knæ-smerter i squat)
  • Jo mere dine lægge skrår fremad/dine knæ flytter sig frem foran dit ankelled og jo mere du trækker dine baller ind under dig, jo mindre balle aktivitet

2. Dybden på din squat

Write your awesome label here.
Dyb squat
  • Det afhænger af, hvor bevægelig du er i hofter og bækken, og hvor stabil du er i at bære dig selv, især i din kerne, under i bevægelse.
  • De fleste kan ikke gå helt ned i en squat uden at krumme lænden og trække ballerne ind under sig, eller at skubbe knæene langt frem – men med tålmodighed og bedre kvalitet på din squat, og flere squats hver dag, vil du langsomt blive bedre og bedre til at komme ned med god ledposition.
  • Hvis du har problemer med en svag bækkenbund eller nedsynkning af underlivsorganer skal du ikke fokusere på at komme længst muligt ned i squat. Arbejd i stedet med god kvalitet på ledpositionen som beskrevet ovenfor, få baller og bækkenbund til at arbejde især på vej op på en udånding sammen med din kerne, og gå gerne kun så langt ned som halvvejs, eller til lårene er vandrette.
  • Det er også god træning at gå ned i en halvt huksiddende, hvor du sætter det ene knæ i gulvet. Strækker du op herfra mange gange om dagen, med overkroppen så oprejst som muligt, og aktiv bækkenbund på udånding vil du mærke det som om du har trænet!
Write your awesome label here.
Halvt huksiddendeHalvt huksiddende

3. Varigheden på din squat

Write your awesome label here.
Lang squat + vejrtrækning & bækkenbund
Write your awesome label here.
Lang squat + bækkenbund & vejrtrækning
  • Du bruger dine baller mest når du strækker op fra en squat
  • Brug dog gerne lidt tid på at stå i squat med god ledposition. Træk vejret + aktiver bækkenbund på hver udånding (få lidt “gratis” bækkenbundstræning) – mens du står i stillingen og venner led og muskler til at ændre sit spændingsmønster og bevægemønster.
  • Et tips til at hjælpe led og muskler, især bækkenbunden, til en bedre squat:
Tag fat med 1-5 fingre eller 1 hånd i køkkenvasken, og sæt dig ned i en squat med læggene 100 % lodrette, uden at trække ballerne ind under dig. Bliv stående her, mens ballerne arbejder – og træk vejret mens du på udånding spænder jævnt i bækkenbunden, slap helt af i bækkenbunden på indånding.
Gentag 2-5 gange og stræk så op på en udånding.
Created with